In Blog
#1 – Waar komt het vandaan ?

Volgens de ayuvenische geneeskunde is de tong verbonden met onze organen en ruggengraat. Door middel van oil pulling zou het metabolisme van het lichaam worden vergroot en slechte stoffen uit het speeksel worden verwijderd. Tevens worden speekselenzymen en antioxidanten geactiveerd, die de celwand van microorganismen zouden vernietigen en deze uiteindelijk doden. Hierdoor wordt het lichaam gezuiverd en ge-‘detoxed’. Tevens zou de olie een soort coating op de tanden en gingiva leggen, waardoor de plaque- en bacteriegroei wordt geremd [1].

#2 – Hoe moet je ‘oil pullen’?

Bij oil pulling is het de bedoeling, dat je in de ochtend voor het ontbijt een theelepel olie in je mond rustig heen en weer beweegt voor ongeveer 20 minuten. Daarna moet de olie uitgespuugd worden en de mond en tanden ‘uitgewassen’ worden met warm water en een tandenborstel . Het uitvoeren van oil pulling in de ochtend op een nuchtere maag zou een versneld helingsproces veroorzaken [1]. Het spoelen met kokos-, sesam- of zonnebloemolie zou zorgen voor gezonder tandvlees, een frisse adem en zelfs wittere tanden [1].

#3 – Zwakke evidentie werking oil pulling

Een recente systematic review (2016) onderzocht de effecten van oil pulling en vergeleek die effecten op basis van een plaque -en gingiva index en bacteriën die een slechte mondgeur veroorzaken [2]. Een systematische review is een gestructureerd literatuuroverzicht, waarbij artikelen over een bepaald onderwerp worden beoordeeld op methodologische kwaliteit en de benodigde resultaten worden uit de artikelen gehaald [3].  Er werden geen significant verschillen gevonden in de plaque -en gingiva indices tussen de patiënten die met sesamolie spoelden of die chloorhexidine gebruikten.

Ook de effecten op het aantal bacteriën en de ‘slechte adem’-scores verschilden niet significant van de oil-pulling-patienten en de Made by Original Blisschloorhexidine-patiënten [2]. Deze evidentie wordt als zwak betiteld, vanwege de zwakke methodologische kwaliteiten van de geanalyseerde onderzoeken. Er is dus een zwak bewijs, dat sesamolie even effectief zou zijn als het gebruik van een placebo of een spoelmiddel met chloorhexidine. Er werden geen bijwerkingen gevonden door het gebruik van sesamolie [2].

#4 – Oil pulling met kokosolie

Een ander onderzoek, waarbij patiënten 30 dagen kokosolie gebruikten, vond een significante afname van plaque en gingivitis na een week [4]. Echter was in dit onderzoek geen controlegroep aanwezig, die een ander mondspoelmiddel gebruikten. Het gevonden effect in dit onderzoek is daarom niet alleen te verklaren door het gebruik van kokosolie. Het effect in het onderzoek kan ook veroorzaakt worden, doordat de proefpersonen nu meer aandacht hebben voor de dagelijkse mondverzorging .

Samenvattend

Het effect van oil pulling is nu dus nog onduidelijk. Om het effect van oil pulling met andere soorten olie, zoals kokos of zonnebloemolie, aan te tonen zijn onderzoeken (Randomized Controlled Trials) nodig met grotere groepen patiënten, die een lange periode gevolgd worden. Tevens moet onderzocht worden hoe lang er gespoeld moet worden met olie om een effect te krijgen. Want het advies om dagelijks 20 minuten te spoelen met olie is behoorlijk lang en kan zorgen voor lage compliance bij patiënten. Het advies voor de patiënt is nu nog niet: Ga je mond spoelen… met olie!

Lees ook: 4 Evidence-based facts over Implantaten en Diabetes

Bronnen:

1.Shanbhag V. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016; 1-4.

2.Gbinigie O., et al. Effect of oil pulling in promoting oro dental hygiene: A systematic review of randomized clinical trials. Complement Ther Med. 2016;26:47-54.

3.Cochrane Netherlands. Wat is een systematic review? http://netherlands.cochrane.org/veelgestelde-vragen#2 wat is SR Geraadpleegd 2 oktober 2016.

4.Peedikayil FC., et al. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis – A preliminary report. Niger Med J. 2015;56(2):143-147.

Deze blog is een bewerking van de column Oil pulling – V. Hollaar. Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiëne, 2016, nr 7.

0