In Blog, Oralevidence

Ultrasonische scalers, zoals EMS Piezo en Sonicflex, worden door mondzorgprofessionals dagelijks gebruikt bij een professionele gebitsreiniging. Ultrasonische scalers zijn effectief bij niet-chirurgische parodontale behandeling en zorgen voor een mechanische verwijdering en verstoring van de bacteriële kolonies op het tand- en worteloppervlak, waardoor de parodontale gezondheid verbetert [1].

Het water uit de insert van de ultrasonische scaler heeft een aantal redenen en voordelen, waaronder verkoeling van het behandelde tandoppervlak. Het water verwijdert het materiaal van het behandelde oppervlak en hierdoor wordt het zicht van de behandelaar vergroot. Tevens veroorzaakt het water en de trilling van de insert het zogenaamde cavitatie-effect [2].

Door behandelaars wordt vooraf of tijdens het gebruik van de ultrasonische scaler een spoelmiddel met chloorhexidine toegevoegd. Maar is dit zinvol. Lees hieronder een aantal evidence-based facts of dit (on)nodig is.

Toevoegen chloorhexidine ultrasonische scaler

Om het behandeleffect te vergroten, zou toevoeging van een chloorhexidine oplossing aan het water voor een grotere verstoring van de bacteriële kolonies zorgen, dan het gebruik van water alleen. Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat deze toevoeging van chloorhexidine tijdens het gebruik van de ultrasonische scaler bij niet-chirurgische parodontale behandeling, geen toegevoegde waarde heeft en niet voor extra aanhechtingswinst zorgt [1,3]. Ook het toevoegen van essentiële oliën tijdens het gebruik van de ultrasonische scaler zorgden niet voor een groter behandeleffect [1,3].

Made by Chris Bigalke

Chloorhexidine vs aerosolen

Door het gebruik van water bij ultrasonische scalers ontstaan aerosolen. In aerosolen zijn, onder andere micro-organismen terug te vinden. Hierdoor kunnen deze aerosolen voor het verspreiden van infecties zorgen bij de patiënt en de behandelaar [4]. Om het aantal micro-organismen in de aerosolen te verminderen, zou het toevoegen van chloorhexidine aan gedistilleerd water tijdens het gebruik van de ultrasonische scaler, gewenst zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt deze toevoeging een reducerend effect te hebben op het aantal micro-organismen in aerosolen [5,6].

Uit onderzoeken blijkt ook, dat het 1 minuut spoelen door de patiënt met een spoelmiddel met 0.2% chloorhexidine, voorafgaand aan de behandeling met een ultrasonische scaler, zorgt voor een vermindering van het aantal micro-organismen in aerosolen [4,7]. Opgemerkt moet worden, dat tijdens deze onderzoeken de patiënten niet langer dan 30 minuten werden behandeld. Het gebruik van een grote sterke afzuiger zorgt net zo goed voor een vermindering van het aantal aerosolen zorgt, dan het vooraf spoelen met 0.2% chloorhexidine [8].

Afsluitend

Verwacht als mondzorgprofessional dus geen extra verbetering in de parodontale gezondheid door het toevoegen van een chloorhexidine oplossing tijdens het gebruik van de ultrasonische scaler bij niet-chirurgische parodontale behandelingen. Om het aantal micro-organismen en aerosolen te verminderen kan chloorhexidine, maar ook een goede afzuiger worden overwogen.

Wil je zelf sneller en gemakkelijker een Evidence-based werken ? Volg dan de cursus ‘Evidence-based werken in 10 stappen’ Klik hier voor meer info

 

Literatuur

1.Krishna R., et al. Ultrasonic vs. hand instrumentation in periodontal therapy: clinical outcomes. Periodontol 2000. 2016;71:113-127.
2.Lea SC., et al. Thermal imaging of ultrasonic scaler tips during tooth instrumentation. J Clin Periodontol. 2004;31:370-375.
3.Van der Sluijs M., et al. The effect on clinical parameters of periodontal inflammation following non-surgical periodontal therapy with ultrasonics and chemotherapeutic cooling solutions: a systematic review. J Clin Periodontol. 2016; 43:1074-1085.
4.Gupta G., et al. Efficacy of preprocedural mouth rinsing in reducing aerosol contamination produced by ultrasonic scaler: a pilot study. J Periodontol. 2014;85:562-568.
5.Kaur R., et al. Effect of chlorhexidine, povidone iodine, and ozone on microorganisms in dental aerosols: randomized double-blind clinical trial. Indian J Dent Res. 2014;25:160-165.
6.Jawade R., et al. Comparative Evaluation of Two Different Ultrasonic Liquid Coolants on Dental Aerosols. J Clin Diagn Res. 201;10:ZC53-57.
7.Shetty SK., Compare the effcacy of two commercially available mouthrinses in reducing viable bacterial count in dental aerosol produced during ultrasonic scaling when used as a preprocedural rinse. J Contemp Dent Pract. 2013;14:848-851.
8.Devker NR., et al. A study to evaluate and compare the efficacy of preprocedural mouthrinsing and high volume evacuator attachment alone and in combination in reducing the amount of viable aerosols produced during ultrasonic scaling procedure. J Contemp Dent Pract. 2012;13:681-689.

Deze blog is een bewerking van de column: Chloorhexidine bij ultrasonische scalers: (On)nodig ? – V. Hollaar (2017). Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiene

0