In Blog

In deze derde editie van ‘Meet the Evidence-Based Professional’ vertelt mondhygiënist Tiffany Claus op welke manier zij evidence-based werkt  en deelt zij haar ‘evidence-based’ tips.

Wat is je naam, leeftijd ? Wanneer ben je afgestudeerd en op welke opleiding ?

Tiffany Claus, 42 jaar. Ik heb in Nijmegen gestudeerd en ben in 1997 afgestudeerd.

In welke praktijk(en) ben je werkzaam ?

Ik ben werkzaam in mijn vrijgevestigde praktijken in Uden en Oss en daarnaast werk ik in een aantal verpleeginstellingen als (coördinerend) mondhygiënist. In 2014 heb ik het Beter Poetsen magazine geschreven en verder ben ik bestuurslid van Stichting Goed Gebekt. Verder heb ik de Informed-app ontwikkeld.

oral evidence academy

Hoe zorg je dat up-to-date blijft met de ontwikkelingen in het werkveld ?

Voor het ontwikkelen van de Informed-app heb ik me met Louise Witteman (diëtist) weer verdiept in de tandheelkundige en mondzorgkundige theorie. Door het omzetten en koppelen van de informatie uit de anamnese en het periodiek mondonderzoek proberen we een praktische bijdrage te leveren aan de mondzorgkundige en tandheelkundige zorg en transparantie te verbeteren voor de cliënt. Daarnaast volg ik jaarlijks bij- en nascholing en begeleid ik studenten met stageplaatsen.

Op welke manier werk jij evidence-based ?

Op dit moment werk ik zo goed mogelijk evidence-based aan de hand van de Informed-app. Aan de hand van deze app kun je met cliënten een aantal voorstellen voor een behandeling, de voor- en nadelen én de eventuele gevolgen bij wel en/of niet uitvoeren van de behandeling, bespreken. Op deze manier zijn cliënten goed geïnformeerd en kunnen ze zélf een keuze maken. Hierdoor zullen cliënten waarschijnlijk meer tevreden zijn met hun behandelkeuze -en kosten en voelen ze zich verantwoordelijk voor hun eigen mond.oral evidence academy

Verder vind ik het leerzaam en nuttig om samen met cliënten het risico in te schatten op bepaalde gebitsproblemen. In de Informed-app hebben we er diverse verwerkt, zoals slijmvlies -en tandvleesproblemen, gebitsslijtage, cariës en peri-implantaire infecties.

Welke websites of bronnen gebruik je om evidence-based te handelen ?

Ik gebruik Pubmed en zoek en lees Systematic reviews. En ik lees ook de blogs van The Oral Evidence Academy. Daarnaast ben ik actief in Stichting Goed Gebekt en daar heb ik altijd back-up van 4 mondhygiënisten. Met zijn vieren weet je altijd meer dan alleen.

Heb je nog evidence-based-tips of tips voor evidence-based handelen voor andere mondzorgprofessionals ?

Ja, de cursus Evidence-Based Werken in 10 stappen volgen bij The Oral Evidence Academy.  Ik heb hem vorig jaar gevolgd om te controleren of ik op de juiste manier evidentie zoek. Gelukkig kwam het grotendeels overeen, maar het is altijd fijn om te checken. En uiteraard werken met de Informed-app, de gemakkelijkste manier van werken!

Wil je meer weten over de Informed-app van Tiffany ? Klik hier

Wil jij ook in deze rubriek delen, hoe jij evidence-based werkt of met jouw praktijk of ICO-groep hier mee bezig bent ?

Dat kan!

Laat het me weten. Geef je op via: vanessa@oralevidence.nl

Lees ook:  Meet the Evidence-Based Professional #2 – Bertine van Roy

0