In Oralevidence, Uncategorized

Misschien staat het ook wel in jouw keukenkastje: kurkuma. Kurkuma is een specerij, die ook bekend is als geelwortel of koenjit en in Aziatische gerechten vaak gebruikt wordt.[1] Kurkuma bevat de antioxidant curcumine, wat zou helpen bij onder andere diabetes, hart- en vaatziekten, psoriasis en astma. Ook zou kurkuma werken tegen depressie en helpen bij afvallen.[2] Echter blijkt curcumine gevoelig voor licht, water en zuurstof, waardoor de werking verloren gaat bij bereiding. De darmen nemen curcumine slecht op en de darmen en lever zetten curcumine om in een inactieve vorm.[1]

Toch lijken er aanwijzingen te zijn, dat kurkuma ontstekingsremmend en antibacterieel kan werken.[2] Is kurkuma ook effectief in het verbeteren van de mondgezondheid ?

Mondspoelmiddel met kurkuma

Een wetenschappelijke publicatie vergeleek de resultaten uit aantal onderzoeken waarin mondspoelmiddelen met kurkuma en chloorhexidine werden onderzocht. Uit de analyse van de verschillende onderzoeken bleek, dat beide mondspoelmiddelen zorgden voor een afname van plaque en gingivitis. Maar er werd geen verschil gevonden tussen beide mondspoelmiddelen. Beide mondspoelmiddelen waren dus even effectief.[3]

Er werden bij deze geanalyseerde onderzoeken ook een aantal kanttekeningen geplaatst. De onderzoeken waren allemaal kortdurend (ongeveer 2 à 3 weken), er was een beperkt aantal proefpersonen en er werd geen gebruik gemaakt van een controlegroep, die geen mondspoelmiddel of een placebo spoelmiddel gebruikte.[3]

Made by The Crown Merch

Een controlegroep is belangrijk, omdat er altijd proefpersonen zijn die positief reageren op het meedoen aan een onderzoek. Het meedoen aan een onderzoek kan er voor dat je meer motivatie of aandacht hebt voor je mondverzorging. Deze extra aandacht kan voor een verbetering zorgen van de mondgezondheid en die niet per se door de interventie veroorzaakt wordt, die onderzocht wordt.

Je weet pas zeker dat het mondspoelmiddel echt effectief is, als het gunstigere uitkomsten heeft dan een placebo of de controlegroep.

De bovenstaande kanttekeningen kunnen ook geplaatst worden bij een onderzoek waarin een tandpasta met kurkuma bij slechts 10 proefpersonen getest werd. Na 3 weken werden er minder gingivale bloedingen gevonden, maar er was geen controlegroep aanwezig om de resultaten mee te vergelijken.[4]

Scaling en rootplaning

Ook bij een recent kleinschalig onderzoek werd na scaling en rootplaning een kurkuma gel geappliceerd in een aantal parodontale pockets. Na 4 werden de pocketdiepten vergeleken met pockets waarin de gel niet was aangebracht. Echter bleek er geen significant verschil te zijn in pocketreductie bij de elementen die wel of geen kurkuma gel hadden gekregen.[5]

Onvoldoende evidentie

Op dit moment is er dus onvoldoende evidentie om mondverzorgingsproducten met kurkuma te gaan gebruiken. Kurkuma hoeft dus nog niet vanuit het keukenkastje naar de wastafel te verhuizen.

Lees ook: Groene thee en mondgezondheid

Bronnen

1.Consumentenbond. Voedingshypes (3 juni 2019). https://www.consumentenbond.nl/dieet/voedingshypes (geraadpleegd op 1 november 2019)
2.Kocaadam B & Şanlier N. Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(13):2889-2895.
3.Stoyell KA et al. Clinical efficacy of turmeric use in gingivitis: A comprehensive review. Complement Ther Clin Pract. 2016;25:13-17.
4.Farjana HN et al. Effect of oral curcuma gel in gingivitis management – a pilot study. J Clin Diagn Res. 2014;8(12):ZC08-10.
5.Raghava KV et al. Efficacy of Curcumin as an Adjunct to Scaling and Root Planing in Chronic Periodontitis Patients: A Randomized Controlled Clinical Trial. J Contemp Dent Pract. 2019; 20(7):842-846.

0